A csecsemő alvása

A szülés utáni első hetek kaotikusnak tűnhetnek a gyakorlatlan kismama számára: a baba napközben sokat alszik, éjjel keveset, hajnalban fentvan, aztán másnap épp fordítva. A túléléshez feltétlenül fontos, hogy megértsük a csecsemő alvásának mozgatórugóit: miért alszik annyit, miért ébred fel és mit tehetünk annak érdekében, hogy javuljon a helyzet.

A csecsemő alvásaAz újszülöttek többsége a kórházi napokat végigalussza. Ez érthető, hiszen a megszületés kifárasztja őket, sőt maga a „kinti” élet is roppant fárasztó: az anyaméhben a baba folyamatosan kapta a köldökzsinóron át az oxigént és az élelmet, idekint viszont minden lélegzetvételért és minden falatért meg kell küzdeni. Az újszülöttek többsége nonstop alvással reagál erre a tényre, míg a reklamálósabbak nonstop sírással adnak hangot a helyzettel kapcsolatos elégedetlenségükkel. Bármelyik verziót választaná is saját csemeténk, az biztos, hogy kezdetben nem fog kiszámítható napirend szerint aludni, hanem hol így, hol így szenderül majd álomra.

„A baba az első hetekben szinte mindig alszik” – írják a szakkönyvek. Nos, ők még bizonyára nem találkoztak a csecsemők másik 90%-ával, akik nem csak enni kelnek fel, hanem a fennmaradó időben is elég sokat vannak ébren. Ez annak köszönhető, hogy az újszülöttek az idő nagy részében még meglehetősen éberen alszanak. Ennek többféle oka van:

  • az alvásciklusai rövidek, 30-45 percesek, ezek végén mindig éberebbé válik
  • sokkal hosszabb az éber alvás fázisa, hiszen az anyaméhben nem volt szüksége igazán mély alvásra: a tompa hangok, az állandó andalító morajlás, a ringatózás, ahogy anya mozgott – mind-mind segítettek neki abban, hogy könnyedén álmba szenderüljön, amikor csak akar
  • a fentiekből adódik, hogy a világ éles zajai és fényei zavarhatják, könnyebben felébred
  • szervezete sok szempontból másként működik, mint korábban, gyakrabban érez fájdalmat (éhség, hideg stb.), új jelenségeket a szervezetében (pl. emésztés), ami még új számára, zavaró, kellemetlen és ami az egyébként is éber alvását megzavarja

E problémák folyományaként a baba folyton felébred, és nem vagy csak nehezen tud visszaaludni, sokat sír. A szülők pedig a legváltozatosabb praktikákat vetik be, hogy gyermeküket ismét elaltassák: hordozókendőben cipelik, nonstop szoptatják, babakocsiban tologatják, ringatják stb.
És itt kezdődnek a későbbi alvászavarok, elalvási gondok! A szülők azt gondolják, majd kinövi a baba ezt a nehéz időszakot (és ez így is van), de a megszokásokat nem növi ki.

Ezért már az elején nagyon fontos, hogy megszerettessük a babával a kiságyat (bölcsőt), kellemes hellyé tegyük és elérjük, hogy egyedül aludjon el benne. Ezt nem úgy kell elérni, hogy a babát betesszük és sírni hagyjuk, hanem, hogy amikor sír, megnyugtatjuk, és a nyugodt, kellőképpen álmos babát fektetjük le a kiságyba. A mostani trend a hátonalvás, de a csecsemők többsége nem szívesen alszik háton, felületesebben alszanak így, gyakrabban ébrednek fel (hiszen a fényeket, hangokat jobban érzékelik), ezért érdemes kipróbálni a hasonaltatást is. Ha a bölcsőhaláltól félünk, vegyünk vagy kölcsönözzünk légzésfigyelőt. A hasonalvás előnye, hogy ha a kicsi álmában bukik, nem fogja visszanyelni, mint tenné azt háton (tudni kell, hogy az emiatt kialakult fulladás sokkal gyakrabban fordul elő, mint a bölcsőhalál). Sok baba nem szívesen alszik a széles kiságyban az első időkben, jobban szeretik a bölcsőt vagy egy mózeskosarat, ha ilyesmivel nem rendelkezünk, egy szivacsdarabbal oldalról beszűkíthetjük a kiságyat, hogy szűkebb legyen a kicsi számára a hely. Sok baba szereti azt is, ha a nappali alvásnál félig be van sötétítve a szoba, a csend pedig magától értetődő igény (senki nem szeret úgy aludni, hogy a fülébe bömböl a tévé).
Persze lehet, hogy nem sikerül elsőre elaltatni csemeténket ily módon, de legyünk türelmesek és szorgalmasan próbálkozzunk, ha az első hónapokban megtanítjuk hogyan aludjon el önállóan (és most még sokkal egyszerűbben megtaníthatjuk), később sem lesz problémánk ezzel. Ha nagyon nem működik a dolog, esetleg bevethetjük a cumit is, mint segédeszközt (de csak a 4 hetes növekedési ugrás után, hogy ne menjen az anyatejes táplálás kárára!!!)

A csecsemő alvásának nagyon fontos összetevője a napirend. A babának kezdettől fogva van egy napi ritmusa, de ez meglehetősen rendszertelen: néha 3-4 órát szunyókál délelőtt, néha 20 percet, néha este 8-kor szeretne lefeküdni, másnap pedig még 11-kor sem sikerül letenni. S miközben igen fontos, hogy a pici a maga tempója szerint éljen, azért nekünk is vannak igényeink, ezt a kettőt kell közös nevezőre hozni. A napirendet ne úgy képzeld el, mint szüleink, hogy hajnali 6-kor szoptatás, reggel 8-kor ébresztő, 9-kor, 12-kor, 3-kor, 6-kor megint szoptatás. Ha a baba épp alszik, fel kell költeni stb. A napirend lényege, hogy a dolgok sorrendje változatlan maradjon, azaz evés után pelenkázás, játék, és utána jön az alvás. Így egy kellőképpen fáradt baba kerül az ágyba, nem pedig egy jóllakott, akit az evés utáni emésztési gondok 20-30 perc múltán felköltenek.

Ha az első hetekben kitartóan alakítgatod napirendeteket és nem tartasz ki amellett, hogy márpedig a te babád csak a babakocsiban képes elaludni, akkor jóelőre megalapozhatod a későbbi jó alvást és elkerülheted az altatással kapcsolatos problémákat.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

  • Eszter

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Babám éppen 4 hónapos. Kb. két héttel ezelőttig semmi gondunk nem volt az éjszakákkal, egyszer evett (szopott) kb. 2-3 óra körül, aztán már csak reggel (kb. 6-kor), ami nekem is nagyon megfelelt. Ez így alakult egészen újszülött kora óta. Most azonban elkezdett felébredni már 1-kor, és nehezen aludt vissza. Először megszoptattam, aztán 5-kor is, aztán reggel 7körül kelt, de akkor még láthatóan nem volt éhes. Mostanra ott tartunk, hogy 8kor lefekszik (ezt is ő alakította így, én még húztam volna a fürdést, de 6 után már képtelenség volt elaltatni, 8nál tovább pedig nem bírja, túl fárad addigra, így le kell zavarnom a fürdést, etetést addig), szóval 8kor fekszik, és van hogy 4szer is felébred éjszaka, és nehezen alszik vissza. Próbáltam csak visszaaltatni cumival, próbáltam meg is szoptatni (eszik is rendesen), de nem bírom hosszabb alvásra. Nem akar játszani, látszik, hogy álmos, fáradt, mégsem tud aludni. Azt sem tudom, hogy valóban éhes-e. Napközben minden szopást „ordítással” fejez be, mintha én akarnám erőltetni, közben keresi a cicit. Amúgy fejlődik, nem látszik betegnek.Ha van valami ötleted, merre induljak, megköszönném.
    Eszter

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

      Előfordulhat, hogy nappal annyira érdekli a világ, hogy nem eszik eleget és ezt pótolja be éjjel. Próbáld meg nappal félhomályban, fektetve, nyugodt körülmények között szoptatni, így jobban jóllakik majd, de segíthet az is, ha csak az esti időszakban akár óránként is megszoptatod, így éjszakára jobban jóllakik.

  • Eszty

    2010. december 31. péntek

    Kedves Ági!

    4 hetes babókámnál igyekszem kialakítani a napirendet. Egyik nap sikerül, a másik nap borul minden. Van olyan, hogy 3 órán keresztül fent van, nem tudom elaltatni, pedig ugyanaz a menetrend, mint előző nap.Ilyenkor beérjük a következő szopizást és akkor kidől.Miért hagyhat ki alvásokat?
    A másik gondom:Probléma-e, ha nálunk a pelenkázás mindig megelőzi a szopizást?Ő ugyanis szopizás közben alszik el, és ha utána teszem tisztába, akkor felébred és nem tudom elaltatni.
    Válaszod előre is köszönöm!Üdvözlettel: Eszty

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      4 hetesen teljesen normális, ha néha ilyen, néha olyan napotok van. Igyekezz tartani a napirendet, de semmi nem történik, ha néha nem jön össze.

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • dalex

    2010. július 30. péntek

    Szia!
    Köszönöm szépen a segítségedet!
    Kislányunknak pár napja sikerül ébren maradnia az utolsó délutáni szopizás után és azóta minden rendben van az esti elalvással!
    üdv
    dalex

  • dalex

    2010. július 21. szerda

    Szia!
    Kislányunk 5 hetes és az esti elalvás előtt kb. 1 hete egy óra hosszán keresztül vígasztalhatatlanul sír! Ezt előzi meg a fürdés, kajcsi, büfi,altatás! Majd rázendít! A napirendet követem, de az este a fürdés miatt nem úgy zajlik vagyis kimarad a „játék”, felmerült tehát bennem a kérdés, hogy talán az a baj? Talán nem elég fáradt és ezért az elalvás ellen tiltakozna?
    Segítségedet előre is köszönöm!
    üdv
    dalex

    Válasz:Igen, pontosan ez a gond. AZ utolsó délutáni alvásból, miután felkel és eszik, legyen ébren, ameddig csak bírja (ebben a korban ez 1-1,5 óra maximum), utána jöjjön a fürdés és a lefekvés előtti szopi.

  • Csilla

    2010. január 08. péntek

    Szia! Az én babám is 13 hónapos,mi a közös alvást választottuk, én úgy gondolom hogy a baba pocimba érezte igazán biztonságba magát,és attól hogy már kint van, neki még mindig az anyai közelség kell, így ha nem beteg akkor mindig nyugodtak az éjszakák 1-szer ébred fel de akkor is csak enni. Persze én is csak addig választom ezt a megoldást amíg szüksége van rá, 2-3 évesen már külön szoktatom,akkor már este nincs rám szüksége!!

  • mini-manó

    2008. február 19. kedd

    Szia!Megint elromlott a helyzet.Beteg volt a babám 13 hónapos,ugye bár sokszor átmentem hozzá éjszaka ha felsírt,ezt gyorsan meg is szokta és most is elvárja hogy rohangáljak.Most 2 éjszaka már hagyjuk sírni mert már nem bírom a fél-1 órás keléseket.Sírdogál majd egy idő után elcsendesedik és alszik,majd vmikor újra kezdi.Már nem tudom meddig van ébren,mert bele alszom a sírásába-gondolom én,bár lehet hogy akkor alszom el amikor már csend van.Lehet hogy ez nem jó módszer hogy hagyom sírni,de most akkor mit csináljak?Lelki törést okozhat nála?
    Kérnék már egy kis segítséget,köszönöm.
    Üdv.:mini-manó